top of page
  • Writer's picturemiiakatariinaheikk

Seikkailulla maailman ja mielen ympäristöissä...

Kirjoittaessani tätä blogitekstiä istun uudessa asunnossani Japanissa, Matsudossa. Ajattelin kirjoittaa ensimmäisistä päivistäni Japanissa, mutta ehkä kerronkin ensin hieman itsestäni ja siitä, miten päädyin kirjoittamaan kyseisestä blogia ja kaiken lisäksi vielä Japanissa!


Olen pitkään halunnut aloittaa kirjoittamisen, mutta sopivaa hetkeä ei ole tuntunut löytyvän. Nyt kun olen vieraassa maassa, olen saanut lisää intoa ja uskallusta panostaa ajatusteni esille tuomiseen blogin muodossa. Jos olet lukenut tämän sivun osion "tietoja" olet jo hieman tutustunut mielenkiinnon kohteisiini (näitä ovat luonto, kokonaisvaltainen hyvinvointi ja taide). Mistä nämä mielenkiinnot ovat sitten lähtöisin?


Olen aina ollut erityisen herkkä erilaisille ympäristövaikuttajille, kuten esimerkiksi äänille, tuoksuille, tuntemuksille sekä tunnelmalle. Elämänkokemuksen myötä olen henkilökohtaisesti havainnut, kuinka huomamattavasti ympäristö vaikuttaa hyvinvointiin. Olen tuntenut, kuinka hyvinvointini lisääntyy rauhallisessa luonnonmukaisessa ja kauniissa ympäristössä.

Hyvinvointi on tietenkin hyvin henkilökohtaisesti koettu asia. Kuitenkin useissa tutkimuksissa on todettu, että erityisesti luonnonympäristöt tuovat ihmiselle fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia. Myös taiteen on usein todettu edistävän hyvinvointia monin tavoin. Mielestäni asia on helppo ymmärtää, kun vertaa kaupunkiympäristöä, jossa ei ole panostettu viheralueisiin ja ympäristösuunnitteluun, ympäristöön, jossa on paljon kasveja, puita ja nurmikkoa, kiinnostavaa arkkitehtuuria sekä katu- ja ympäristötaidetta.


Olen koulutukseltani maisteritason kulttuuriympäristöasiantuntija/taidekasvattaja. Olen työskennellyt jo jonkin aikaa taiteen ja luonnon hyvinvointivaikutusten parissa. Olen tutkinut muun muassa taiteen mahdollisuuksia luoda luonnon kaltaisia kokemuksia rakennettuihin ympäristöihin, kuten sairaaloihin, joissa potilaat harvoin pääsevät itse luonnon keskelle.


Opiskelujeni aikana minua alkoivat kiinnostaa erityisesti puutarhat, niiden taiteellisten ja moniaististen ulottuvuuksien vuoksi. Isäni on eläköitynyt puutarhuri, joten kasvit ja puutarhat ovat aina olleet lähellä sydäntäni. Puutarhoja tutkiessani tieni vei minut nopeasti Japaniin, jossa puutarhakulttuurista on muodostunut aivan oma taiteen lajinsa. Myöhemmin huomasin, miten mielenkiinnon kohteeni olivat usein kytköksissä Japaniin.


Japanilaisessa kulttuurissa minua kiehtoo pyrkimys  luoda arkisistakin asioista taidetta; teen juomisesta, kukkien asetteluun, puutarhan suunnitteluun ja esineiden valmistamiseen. Kaikissa näissä askareissa tekemiseen asetetaan sataprosenttinen keskittyminen. Esimerkiksi teeseremoniassa osallistujat tiedostavat, että jokainen hetki on ainutlaatuinen. Siksi jokainen hetki tulee ottaa vastaan täydellä tietoisuudella.

Uskon tällaisen keskittymisen ja yksityiskohtien huomioimisen vaikuttavan ihmisen mielen hyvinvointiin. Kyse on oikeastaan mindfulness- asenteesta. Onnellinen ihminen on läsnä ympäröivässä maailmassa sekä omassa kehossaan. Hän osaa nähdä arjen yksinkertaisen kauneuden, kuten valojen ja varjojen leikin seinillä. Hän osaa kuunnella sadepisaroiden ja sirkkojen siritystä. Hän osaa tunnustella puhtaiden lakanoiden tai raikkaan tuulen kosketusta ihollaan.


Mielen hyvinvoinnista kirjoittaessani puhun usein mielen ympäristöstä, jonka käsitän samankaltaisena kuin fyysisen ympäristön. Sekä fyysiset että mielen ympäristötkin muuttuvat jatkuvasti. Molempia voidaan tietoisesti muokata hyvinvoinnin kannalta kehittävämpään suuntaan, vaikka henkilökohtaisia rajoitteita löytyy. Kaiken lisäksi fyysinen ja mielen ympäristö ovat kiinteässä suhteessa toisiinsa. Huonokuntoinen ympäristö ei edistä mielen ympäristön hyvinvointia, eikä pahoinvoiva mieli pysty kohtaamaan ja vastaanottamaan fyysistä maailmaa, esimerkiksi kehoa, ympäristöä tai luontoa.


Hyvinvoiva ihminen on kokonaisuus, joka muodostuu kehon, mielen ja ympäristön suhteista. Ihminen kykenee luomaan mielen ympäristöstään kauniin puutarhan, mutta myös joustamattoman ja karun ympäristön, jossa mikään ei pääse muuttumaan tai kasvamaan. Ajatuksillaan ihminen saattaa kylvää mielen ympäristöönsä joko onnen ja ilon tai ahdistuksen ja onnettomuuden siemeniä. Hyvinvoiva ihminen ymmärtää omaa mieltään ja osaa ruokkia sille oikeanlaisia ajatuksia.

Elvyttävällä ympäristöllä on suuri vaikutus mielen ja kehon hyvinvointiin, vaikkei sitä aina tiedostettaisikaan. Synkkä, tunkkainen ja meluisa ympäristö ilman kasvillisuutta ei luo fyysiselle keholle ja mielen ympäristölle hedelmällistä lähtökohtaa hyvinvoinnin saavuttamiseen. Ihminen tarvitsee rauhoittavia, vihreitä, mielenkiintoisia ja monia aisteja herätteleviä ympäristöjä, jotta hän pystyy muodostamaan tasapainoisen suhteen omaan kehoonsa, mieleensä sekä ympäröivään maailmaan ja luontoon.


Tällaisista lähtökohdista lähden pohtimaan maailmaa. Kirjoitan luonnosta, kokemuksista, hyvinvoinnista, Japanin kulttuurista ja erityisesti ympäristöistä, jotka antavat ihmisen kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille ja luonnolle oikeanlaiset valmiudet kukoistaa!


Kuvien kuvaajalle, Niina Mäkelälle suuri kiitos!


127 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
Post: Blog2_Post
bottom of page